Skip to main content

MOŠKA INICIACIJA 2022

V današnjem svetu udobja in presežkov dobrin, so naša moška življenja ostala brez pravih iniciacij. Vse imamo na dosegu roke in generacije moških nimajo več izkušenj s psihofizičnimi izzivi, ki ne bi povzročili travme, temveč zavestno osebno rast in prehod v višje zavedanje sebe.

Današnji moški so redko sestavni del večje skupnosti, ki priznava in se strinja z določenimi obredi iniciacije. V preteklosti so različne kulture obred v moškost praznovale med osmim in dvajsetim letom starosti.

Te prehode je mogoče preoblikovati za sodoben čas in še vedno delujejo kot pomembne prehodne točke v moškemu življenju. Obredi prehoda bi morali služiti kot katalizator, ki požene fantov prehod v moškost. Danes se še vedno veliko očetov, bratov, stricev, prijateljev in kolegov obnaša bolj fantovsko, kot moško.

Skozi čas in prostor so kulture same po sebi razumele, da so prehodi iz fantovstva v moškost nujno potrebni, saj zreli moški omogočajo zdrav obstoj družine, skupnosti, ter družbe. Tako so bili obredi prehoda v skoraj vsaki kulturi jasno opredeljeni kot eden najpomembnejših obredov skupnosti.

Medtem ko je imela skoraj vsaka kultura ritual obreda prehoda, je obstajala velika raznolikost v tem, kaj so ti obredi sestavljali. Rdeča nit je bila izkušnja, ki je vključevala čustveno in fizično bolečino in je od fanta zahtevala preizkušnjo moškosti: pokazati pogum, vzdržljivost in sposobnost obvladovanja čustev.

Ker teh prehodov oziroma iniciacij na slovenskih tleh nimamo (z izjemo religijskih, ter poklicnih vojakov), se ustvarja prostor in čas, da naredimo korak naprej in se soočimo s skritimi arhetipi moškega, jih odkrijemo, prebudimo in ozavestimo. Drznimo si raziskati mehkobo in trdnost moške energije.

Če si želiš preboja na partnerskem in poslovnem področju, če iščeš svoje življenjsko poslanstvo, če bi rad spremenil svoje stare slabe navade, če iščeš motivacijo za spremembe, če si na pragu težkih odločitev, če bi rad prebudil moškega v sebi, če si raziskovalec življenja… Potem je čas, da se postaviš v svoj center, prebudiš svojo notranjo moč, povečaš zaupanje vase in odpreš srce hvaležnosti do vsega, kar se ti je že zgodilo v življenju. Pred tabo je izziv, ki ti omogoča prehod iz cone udobja, v območje novega, zdravega, zrelega Moškega.

Kaj te čaka na Moški iniciaciji?

Skupaj bomo odkrivali 3 arhetipe zdrave moškosti:

  • Zdravilec
  • Bojevnik
  • Modrec

Vsak arhetip bomo spoznali na več nivojih:

  • Fizični trening
  • Mentalni trening
  • Igre
  • Delo v paru
  • Raziskovanje v samoti in tišini
  • Pogovorni krogi

3 DNEVNI POST – 3 dni brez hrane
Si že kdaj bil lačen, brez hrane 2-3 dni? Veš kakšen je občutek, ko tvoje telo in um hrepenita po hrani, ti pa ju zavestno prepričuješ, da je vse vredu? Spoznaj svoj Resnični jaz, svoje omejujoče miselne okvirje, svoje strahove, spoznaj svojo bitko z samim sabo. Zavedaj pa se, da v tej bitki ne boš sam. Drug drugega bomo podpirali in zmogli bomo.
Post nam omogoča preizkušnjo vzdržljivosti, moči volje in poguma.

INDIJANSKA SAVNA – Tamascal
S postom bomo pripravili telo in um na zadnji izziv. Štiri krogi razbeljeno vročih kamnov, bodo v majhnem Tamascal-u dvignili temperaturo, naš um pa bo presegel meje mogočega in nam dovolil uvide v svojo notranjo moč, ter zaznavanje intuitivnih sporočil.

Delavnica se bo izvedla za majhno skupino moških – 8 oseb.


Moško iniciacijo vodi Andraž Purger, Zhineng Qigong učitelj in terapevt:
»Že dolgo časa se v meni prebuja ideja o organiziranju večdnevnega odmika in izziva fokusiranega na odkrivanje in prebujanje zdrave, zrele moškosti. Na osnovni šoli, kjer sem delal s fanti starimi 12-14 let, sem na delavnicah Prebudi bojevnika in Gledališča zatiranih videl, kako pomembno je, da fant v puberteti doživi nekaj pravih življenjskih izkušenj. Sam bi si želel sodelovati na takih delavnicah kot otrok in pomislil sem, zakaj ne bi nekaj podobnega končno organiziral za odrasle moške. Teme lahko poglobim in razširim, vsi prisotni pa bodo lahko za dan ali dva, svoje življenje začeli opazovati iz drugačnega zornega kota. Iniciacija Moškega je namenjena pogumnim posameznikom, ki so pripravljeni raziskati svoje globine, skrite strahove in polno zaživeti. Delavnico sestavlja post, kot mentalni in fizični izziv, ter indijanska savna – Tamascal, kot preporod v novo življenje. Nekje je treba začeti, če želimo zavestno prevzeti odgovornost za svoje zdravje, odnose in življenje. Ponuja se ti možnost preobrazbe.«

S spoštovanjem,
Andraž Purger


Preživeli smo Moško Iniciacijo 2022!
66 ur posta
4 krogi vroče razbeljenih kamnov v Indijanski savni – Tamascal
V treh dneh smo arhetipe Bojevnik, Zdravilec in Modrec spoznali na več nivojih.
Imeli smo dovolj časa, da smo se soočili s svojimi mislimi, strahovi in omejujočimi miselnimi okvirji.
Naučili smo se več različnih metod, katere lahko dnevno uporabljamo, da delujemo skozi zdravo moško energijo, ter držimo zdrave meje do sebe in okolice.
Delavnico pa smo zaključili z odkrivanjem življenskega poslanstva.
Čestitam vsem prisotnim čuječim Moškim, ki ste presegli psiho-fizični preizkus in spoznali kakšno življensko moč in potencial nosite v sebi.
Hvala za zaupanje, lepo je rasti z vami!
Na kmalu, Hao la!

 

Andraž

Author Andraž

More posts by Andraž

Leave a Reply

Translate »